loodgieters.nlAfvoer douche of bad verstopt

afvoer douche verstopt

Iedere keer als u onder de douche stapt, moet u binnen aanzienbare tijd zorgen dat u uw haren en lichaam gewassen heeft. Anders stroomt de douchebak namelijk over doordat het water niet snel genoeg wegloopt in de afvoer. Dit is toch echt het moment om actie te ondernemen en de verstopte afvoer te ontstoppen.

Kenmerken verstopte afvoer douche

Er zijn een aantal kenmerken waaraan u een verstopte afvoer kunt herkennen. Uiteraard is het meest voor de hand liggende kenmerk het niet weglopen van water in de afvoer. Erg vervelend omdat dit ervoor kan zorgen dat er water uw badkamer instroomt terwijl u aan het douchen bent. Een ander kenmerk is een vieze geur. Komt u in de badkamer en ruikt u een nare geur? Dan is dat een teken dat er vuil in de afvoerbuizen zit. Dit vuil kan er op den duur voor zorgen dat het water niet wegloopt.

afvoer verstopt bad

Verschil met andere afvoeren in de woning

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de afvoer van de wastafel of de gootsteen in de keuken beschikt de afvoer van uw douche of ligbad niet over een sifon. De afvoer van een douche of ligbad heeft in plaats van een sifon namelijk een veer. Deze veer houdt het meeste vuil tegen, zoals haren en zeepresten. Een keer per maand de veer eruit halen om al het vuil te verwijderen, maakt het een stuk minder waarschijnlijk dat er een verstopping ontstaat. Een tip van ons: haal iedere keer na het douchen de haren uit het doucheputje. Zo voorkomt u dat deze haren in de afvoer terecht komen en een verstopping veroorzaken. U kan ook gebruik maken van een douchezeef. Hiermee houdt u nog meer van het vuil tegen.

Zelf de afvoer ontstoppen

afvoer verstopt soda

U kunt de afvoer van de douche of uw ligbad zelf proberen te ontstoppen. In dat geval schroeft u de zeef los. Wanneer u de zeef uit de afvoer haalt, kunt u het overtollige vuil verwijderen. Spoel vervolgens de afvoer goed door met heet water. Hiervoor kunt u gewoon de douchekop gebruiken of de kraan in uw bad. Het kan zijn dat deze handeling niet voldoende is om de verstopping te laten verdwijnen. Gebruik dan een extra hulpmiddel, bijvoorbeeld een flinke hand soda. De soda helpt met het losweken van vuil in de afvoer. Door er vervolgens nogmaals heet water overheen te gieten, verdwijnt het vuil in het riool. Indien de verstopping nu nog niet is verdwenen, is er sprake van een hardnekkige verstopping waarvoor u het beste de hulp kunt inschakelen van een loodgieter.

Jaarlijkse controle en reiniging

U kan een verstopping van de afvoer voorkomen door jaarlijks een grondige controle en reiniging uit te voeren. Het beste is zelfs om twee keer per jaar de volledige afvoer goed door te spuiten. Hiervoor kunt u een rioolreinigingsslang gebruiken. Hoe u deze slang gebruikt en wat het precies doet, leest u in deze blog. U kunt de jaarlijkse controle en reiniging ook uit laten voeren door een loodgieter. Deze heeft namelijk speciale camera-apparatuur waardoor de afvoerbuizen van binnenuit geïnspecteerd kunnen worden. De locatie van eventuele verstoppingen kan zo exact worden vastgesteld waardoor de loodgieter gericht aan het werk kan. Ook kan de loodgieter met de camera controleren hoe het gesteld is met de kwaliteit van de afvoerbuizen. Eventuele defecten worden op tijd geconstateerd en gerepareerd waardoor een lekkage geen kans krijgt.

Maak een afspraak met een loodgieter

Ziet u het niet zitten om zelf de afvoer te ontstoppen of heeft u dit geprobeerd maar is de verstopping te hardnekkig? Dan kunt u het beste hulp inschakelen van een professionele ontstopper. Maak bijvoorbeeld een afspraak met een van onze loodgieters. Bel 0800 – 2400 000 en plan direct een afspraak in. In geval van nood proberen onze loodgieters zo snel mogelijk bij u aanwezig te zijn zodat u snel weer gebruik kunt maken van uw douche of bad. U kunt ook een afspraak maken voor de jaarlijkse controle en reiniging of andere loodgieterswerkzaamheden.