Eerste hulp bij een lekkage
Tijdens een herfstachtige dag komt de regen met bakken uit de lucht. U bent blij dat u de deur niet uit hoeft en heerlijk op de bank kan genieten van een warme kop thee. Totdat u ergens in de verte water hoort druppelen. U besluit op onderzoek uit te gaan en het geluid te volgen. Het geluid leidt u naar de zolder waar u erachter komt dat er een behoorlijke lekkage is ontstaan. Het regenwater druppelt gestaag vanuit het dak op de grond. U grijpt de dichtstbijzijnde emmer en plaatst deze onder het lekkende dak. Maar wat doet u nu? Lees onze tips voor eerste hulp bij een lekkage.
Oorzaak achterhalen
Een lekkage in uw woning kan verschillende oorzaken hebben. In de hierboven omschreven situatie is de oorzaak van de lekkage overduidelijk een probleem met het dak van de woning. Het kan zijn dat de storm een aantal dakpannen van zijn plek heeft geblazen waardoor het dak niet goed is afgedicht. Een andere oorzaak van een daklekkage kan verouderd dakleer of een verstopte dakgoot zijn. Het is aan u om zo snel mogelijk de oorzaak van de lekkage te achterhalen zodat deze aangepakt kan worden. Het kan soms erg lastig zijn om de exacte locatie van de lekkage te achterhalen doordat het water de weg van de minste weerstand opzoekt en de lekkage zichtbaar kan worden op een andere plek dan waar de oorzaak ervan ligt.
Houd de schade beperkt
Is een scheur in één van de waterleidingen de oorzaak van een lekkage? Draai dan direct de watertoevoer in uw woning dicht. De hoofdkraan bevindt zich vaak in de meterkast. In oude woningen kan het voorkomen dat de hoofdkraan in het keukenkastje zit. Zodra u de waterkraan dichtgedraaid heeft, kan er niet meer water ontsnappen dan het water dat zich op dat moment nog in de leidingen bevindt. Zodra de leiding is gerepareerd, kunt u de hoofdkraan weer open draaien. Indien de lekkage wordt veroorzaakt door een gat in het dak, is het verstandig om in ieder geval direct een emmer onder de plek te zetten waar de lekkage zich bevindt. Daklekkages zijn vaak lastig zelf op te lossen. U doet er dan ook goed aan om bij een daklekkage direct hulp in te schakelen van een professional.
Maak een melding bij uw verzekeraar
In sommige gevallen vergoed uw verzekeraar de schade die ontstaat door een lekkage. Indien u vermoed dat dit het geval is, kunt u het beste direct de lekkage melden bij uw verzekeraar. Doe dit nog voordat u contact opneemt met een loodgieter of dakdekker. Vaak hebben verzekeraars contracten met bepaalde loodgieters of dakdekkers en kunnen zij een afspraak voor u maken. Indien u zelf een afspraak maakt met een loodgieter bestaat de kans dat u alsnog zelf de kosten moet dekken. Of uw verzekeraar de schade veroorzaakt door de lekkage vergoed, is afhankelijk van de aard van de lekkage. Wanneer de lekkage wordt veroorzaakt door achterstallig onderhoud, zal de verzekeraar geen geld uitkeren. Is de oorzaak een lekkage bij uw bovenburen? Dan bestaat er een kans dat de verzekeraar schade vergoed vanuit uw woonverzekering. Lees hier meer over de rol van uw verzekeraar bij schade door een lekkage.
Schakel hulp in!
Heeft u te maken met een lekkage in uw woning? Neem dan direct contact op met een loodgieter. De loodgieter komt snel naar u toe om de oorzaak van de lekkage te achterhalen. Met de hulp van het juiste gereedschap en eventuele reserveonderdelen kan de loodgieter de lekkage direct voor u verhelpen. Zo kunt u snel weer gebruik maken van bijvoorbeeld de waterleidingen in uw woning of met een gerust hart weer op de bank neerploffen en genieten van die kop thee. Bel 0800-2400 000 om een afspraak te maken met een loodgieter bij u in de buurt.