Lekkende kraan? Zo lost u het op!
Een lekkende kraan kan na verloop van tijd een grote ergernis worden. Daarnaast zorgt een lekkende kraan op jaarbasis voor behoorlijke waterverspilling. Erg zonde! Gelukkig is een lekkende kraan een probleem dat u eenvoudig zelf kunt verhelpen. Wij geven u in deze blog de handvatten die u nodig heeft om de lekkage op te lossen. Komt u er toch niet uit? Schakel dan de hulp van een loodgieter in en de ergernis is binnen een mum van tijd verdwenen.
Stap 1. Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk, zo ook met het verhelpen van een lekkende kraan. Zorg ervoor dat u alle gereedschap binnen handbereik heeft om de klus snel te kunnen klaren. Gereedschap dat u sowieso nodig heeft, zijn een steeksleutelset of moersleutel en een schroevendraaierset. Daarnaast is het handig om een aantal materialen in huis te halen, voor het geval u een kapot onderdeel moet vervangen. Zorg dat u materialen als een kraanleertje, kraanpakkingring, kraantules, ontkalkingsmiddel en kraanvet bij de hand heeft.
Stap 2. Losdraaien knop en binnenwerk
Draai voordat u aan de slag gaat de hoofdkraan van de waterleiding dicht. Trek de knop van de kraan af. Het kan zijn dat u hiervoor eerst een schroefje moet losdraaien. Ook gebeurt het nog weleens dat bij het lostrekken de witte kunststoffen dop kan afbreken. Deze dop is los verkrijgbaar. Na het verwijderen van de knop is het tijd om het binnenwerk los te schroeven. Dit doet u met een steeksleutel of moersleutel. U kunt nu de pakkingring in het kraanhuis controleren. Indien de pakkingring is beschadigd, kunt u deze nu vervangen.
Stap 3. Kraanleertje en kalkaanslag verwijderen
Na het controleren van de pakkingring verwijdert u het kraanleertje. Een kapot kraanleertje is vaak de oorzaak van een lekkende kraan. U kunt kraanleertjes in verschillende maten kopen bij de bouwmarkt en het kraanleertje vervangen. Om ervoor te zorgen dat uw kraan optimaal werkt, is het tevens van belang dat u de kalkaanslag op alle onderdelen van de kraan verwijdert met een ontkalkingsmiddel. Een alternatief voor ontkalkingsmiddel is azijn, hier kan u de onderdelen een aantal uur in laten weken.
Stap 4. Monteren en controleren
Zodra u stap 1 tot en met 3 heeft uitgevoerd, kan u de kraan weer monteren. Nu kunt u controleren of het lekken van de kraan is gestopt. Blijft de kraan lekken? Dan is uw kraan helaas versleten en kan u de kraan beter vervangen door een nieuw exemplaar.
Schakel hulp in van loodgieters.nl
Wij kunnen ons voorstellen dat u het misschien niet ziet zitten om zelf de kraan uit elkaar te halen of dat het u niet gelukt is het probleem te vinden. Twijfel niet in dat geval en schakel de hulp van loodgieters.nl in om u te helpen. De loodgieter wil met alle plezier de kraan voor u repareren of vervangen zodat u zich niet langer hoeft te ergeren aan een lekkende kraan. Neem contact op met onze monteurs via 0800 – 2400 000 of vul het contactformulier in. U kunt direct een afspraak inplannen!