Meest voorkomende storingen cv-ketels

Gedurende het hele jaar kan een goed werkende cv-ketel in uw woning niet ontbreken. In de winter gebruikt u de ketel voornamelijk om de woning op temperatuur te houden en in de zomer om even heerlijk af te koelen na een sessie zonnebaden in eigen tuin. Want zeg nu eerlijk: niemand houdt van een ijskoude douche, toch? Ook voor lauwwarm water bent u de cv-ketel nodig. Het is dan ook erg vervelend wanneer de cv-ketel niet naar behoren werkt. Er zijn een aantal storingen die onze cv-monteurs vaak voorbij zien komen. Wij leggen u uit waaraan u deze storingen kan herkennen en wat u kunt doen op het moment dat uw cv-ketel niet (goed) werkt.
Storing achterhalen

Er zijn verschillende manieren waaraan u kunt merken dat uw cv-ketel een storing heeft. Voor de hand liggende symptomen zijn een lage temperatuur van de centrale verwarming of het uitblijven van heet water zodra u de warmwaterkraan opendraait. Het kan ook zijn dat het alarm van uw cv-ketel afgaat omdat de ketel u wil waarschuwen voor mogelijk gevaar als gevolg van een storing. Daarnaast kan uw cv-ketel een raar geluid maken of compleet zijn uitgeschakeld. Een storing in de cv-ketel kan ook veroorzaakt worden door kapotte waterleidingen. Deze kunnen in de winter bevriezen waardoor scheuren ontstaan in de leidingen. Zodra de temperatuur stijgt en het water ontdooit, kan een gescheurde leiding voor een lekkage zorgen. Deze lekkage zorgt niet alleen voor waterschade, maar maakt ook dat uw cv-ketel niet optimaal werkt. Indien u zelf al de oorzaak van de storing heeft gevonden, kan de cv-monteur direct gericht aan het werk gaan en indien nodig direct de juiste onderdelen meenemen.
Voer zelf controle uit bij cv-storing
Zodra u merkt dat uw cv-ketel een storing heeft, kunt u allereerst zelf een aantal dingen controleren in uw woning om te achterhalen waar de storing vandaan komt. In sommige gevallen kunt u het probleem zelfs direct verhelpen. Wij zetten de verschillende stappen voor u op een rijtje:

- Controleer of de gaskraan openstaat. Is dit niet het geval? Dan krijgt de cv-ketel geen brandstof toegevoerd en is deze niet in staat om het water te verwarmen. Draai de gaskraan open en start de cv-ketel opnieuw op.
- Controleer of de cv-ketel is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk in uw woning. Kijk of de stekker van de ketel in het stopcontact zit. Als dit het geval is en de cv-ketel geen stroom aangevoerd krijgt, controleer dan de zekeringen/stoppen en de aardlekschakelaar in de meterkast. Een gesprongen stop kan de oorzaak zijn van de cv-storing.
- Krijgt de cv-ketel stroom en gas aangeleverd? Controleer dan of er ergens in de woning een warmwaterkraan drupt. Draai deze goed dicht. Op het moment dat er namelijk warm water uit een kraan drupt, zal de cv-ketel geen warmte afgeven aan de radiatoren waardoor het koud blijft in de woning.
- Controleer, indien mogelijk, de volgende dingen op/aan uw cv-ketel: de druk in de ketel, getoonde storingscode en de waakvlam. De waakvlam van de cv-ketel moet branden. Is dit niet het geval? Steek deze dan opnieuw aan indien dit mogelijk is. De druk in de ketel moet tussen 1,5 en 2,0 atmosfeer zijn. Ziet u een storingscode op het display van uw ketel? Noteer deze dan zodat u dit aan de monteur kunt doorgeven.
Heeft u al deze punten gecontroleerd en is uw cv-ketel nog steeds in storing? Dan kunt u het beste contact opnemen met een professional.
Schakel professionele hulp in
Heeft u een storing in uw cv-ketel en komt u er zelf niet uit? Bel dan naar 085 – 0026314 en maak een afspraak met een cv-monteur bij u in de buurt. De cv-monteur komt bij u langs voor alle mogelijke problemen met uw cv-ketel en/of centrale verwarming.