loodgieters.nl

Riolering onderhouden

Riolering onderhouden

Een goede werking van de riolering in uw huis is van onschatbare waarde. Niets is vervelender dan een verstopt riool, vieze luchtjes in de badkamer of opborrelend water in de gootsteen. In dit artikel vertellen wij u wat u kunt doen om uw riolering zo goed mogelijk te onderhouden.

Vieze geurtjes bestrijden

U herkent het vast: u komt terug na een heerlijke vakantie in het buitenland. U wilt nog even snel uw tanden poetsen voor u naar bed gaat en opent de badkamerdeur. En dan komt u ineens een vreselijke lucht tegemoet. Erg vervelend, maar wel heel normaal. Doordat u langere tijd geen gebruik heeft gemaakt van uw riolering van bijvoorbeeld de douche of wasbak, staat deze droog. Die droogte zorgt voor de stank. Een oplossing? Giet wat water door de afvoer en de volgende dag is de stank verdwenen.

Riolering: hoe werkt het?

rioleringsbuis met water uit riolering

In principe is het simpel: al het water dat u verbruikt in de douche, wasbak, gootsteen, via de vaatwasser of wasmachine eindigt in het riool onder uw huis. Het riool onder uw huis is aangesloten op het openbare riool, waar ook het regenwater in terecht komt. De regel geldt: water erin, lucht eruit. Tijdens een zware regenbui stroomt het water het riool in, waardoor de lucht het riool uit moet. Wist u dat de meeste lucht uit het openbaar riool via het riool in uw huis ontsnapt? 

Stankoverlast voorkomen

De lucht uit het openbaar riool ontsnapt via uw huis. U wilt deze vieze lucht uiteraard niet in huis hebben. Daarom is er een open rioolpijp aangesloten op het riool onder uw huis. Deze rioolpijp komt uit op het dak van uw huis en via deze pijp ontsnappen alle vieze geurtjes. Om stankoverlast te voorkomen in uw woning is het van belang dat de riolering goed is afgesloten. Alle rioolaansluitingen moeten voorzien zijn van een stankslot, bijvoorbeeld een zwanenhals onder uw gootsteen.

Riolering laten checken

rioleringsbuizen: stapel met verschillende buizen voor riolering

Indien er water opborrelt bij een hevige regenbui of terwijl de vaatwasser volop draait, kan dat twee oorzaken hebben. Aan de ene kant kan het betekenen dat uw riolering verstopt geraakt is. Aan de andere kant kan het een teken zijn dat de luchtdruk in uw rioleringsbuizen niet optimaal is. Schakel in zo’n geval altijd een expert in die de ontluchting van uw woning kan controleren en indien nodig het probleem voor u kan verhelpen.

Heeft u al langere tijd last van opborrelend water in uw gootsteen? Komt bij een hevige regenbui het water in uw wc omhoog? Dan wordt het hoog tijd dat u één van onze loodgieters inschakelt. Wij komen graag bij u langs om uw riolering te checken en de problemen voor u op te lossen. Bel naar 0800 – 2400 000 en maak een afspraak.