loodgieters.nl

Tips voor warmtebesparing

Tips voor warmtebesparing

Als het buiten weer meer begint te regenen, te waaien en af te koelen, moeten de meeste mensen daar even aan wennen. Dat is ook meer dan logisch. Zo’n overgang van een zonnige zomer naar een waterkoude winter is ook geen pretje. Daarom zetten veel mensen in deze koude periode van het jaar de verwarming weer aan. Dat is dan ook meteen te merken aan de energierekeningen. Het zou gek zijn als u de verwarming lager zou moeten zetten om zo’n hoge rekening te voorkomen. Gelukkig zijn er veel maatregelen die u kunt nemen om energie te besparen en het toch lekker warm te houden in huis. Dat is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

1. Houd deuren in huis gesloten.

Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat ze aan het stoken zijn voor de buitenlucht. Wat kan het namelijk nou voor kwaad om de slaapkamerdeur gewoon open te laten staan? Toch zorgt het laten openstaan van deuren tijdens een koude dag voor veel warmteverlies. Hoe goed uw huis ook geïsoleerd is, in huis tocht het nu eenmaal altijd een beetje. Als u de deuren open laat staan, heeft de koude lucht die door kiertjes van het huis naar binnen komt vrij spel. Dat zorgt voor een onaangenaam fris gevoel in huis en u zet waarschijnlijk de thermostaat nog een standje hoger. Dat is erg zonde van de stookkosten. Als u namelijk de deuren goed gesloten houdt, tocht het veel minder in huis.

Zorg er echter wel altijd voor dat er voldoende ventilatie is. Niet alleen voorkomt dat muffe geurtjes, de gevaren van koolmonoxide zijn ook minder groot in een huis met goede ventilatie. Wilt u meer lezen over de gevaren van koolmonoxide? Lees dan vooral even meer op deze pagina van de brandweer.

2. Zorg voor een goed onderhouden cv-ketel

Het staat waarschijnlijk niet bovenaan uw to-do lijstje, maar het is wel erg belangrijk om uw cv-ketel eens in de zoveel tijd te laten nakijken. Niet alleen kan een loodgieter zien of de cv-ketel nog wel veilig is, hij kan u ook adviseren om een cv-ketel aan te schaffen die precies bij uw huishouden past. Een oude cv-ketel heeft namelijk meer energie nodig om uw huis en water te verwarmen dan de nieuwere modellen cv-ketels.

Vaak kan alleen al een goede onderhoudsbeurt van uw cv-ketel bijdragen aan het besparen van warmte. Bent u benieuwd of uw cv-ketel nog wel in goede staat is of wilt u dat er een onderhoudsbeurt aan uw cv-ketel wordt uitgevoerd door een van onze vakmensen? Op deze pagina kunt u alle informatie vinden over wat wij voor u kunnen betekenen.

3. Warmtebesparing via de thermostaat

Als u wat bewuster met uw thermostaat omgaat, kan dat heel veel warmte besparen tijdens de koude dagen. Het klinkt heel simpel, maar veel mensen vergeten bijvoorbeeld de radiator uit te zetten als ze een kamer in huis verlaten. Als u een paar uur niet meer in deze kamer komt, staat de verwarming voor niks aan.

Het scheelt ook al een hoop als u de thermostaat wanneer u naar bed gaat lager zet. ‘s Nachts hoeft het huis meestal voor niemand warm te worden gehouden en het scheelt veel energie als de verwarming ‘s nachts geen warmte hoeft te produceren.

Met een paar kleine aanpassingen in het gebruik van uw verwarming bespaart u op jaarbasis veel geld en helpt u het milieu ook nog eens. Bent u benieuwd naar meer tips voor het besparen van warmte en energie? Op de website van De Consumentenbond staan nog meer tips.