loodgieters.nlVerbouwing? Voorkom rioolproblemen!

verbouwing oude badkamer

Tijdens een verbouwing van bijvoorbeeld de badkamer of keuken, kan er onverhoopt veel bouwafval in het riool terecht komen. Onder andere stof, stukken gipsplaat of resten tegels verdwijnen gemakkelijk in het riool. Dit kan op den duur voor verstoppingen in het riool gaan zorgen. Hoe zorgt u ervoor dat er tijdens een verbouwing geen kans is op vervuiling van het riool? En als er dan toch een verstopping is ontstaan in de riolering, wat doet u dan?

Goed voorbereid op verbouwing

verbouwing verstopte afvoer

Om te voorkomen dat het bouwafval in de riolering terecht kan komen, is het heel belangrijk dat u zich goed voorbereid op deze verbouwing. Zodra u bijvoorbeeld de douchebak in de badkamer of de vaatwasser in de keuken verwijderd heeft, ligt in principe de weg naar het riool open. Om te voorkomen dat het vuil in het riool terecht komt, is het van belang dat u het riool afsluit voordat u begint met het daadwerkelijke sloopwerk. U kunt hiervoor gebruik maken van een PVC-afsluitkap die u over de afvoerbuis heen plaatst. Een andere optie is een ballonafsluiter. Dit is een stevige ballon gemaakt van puur neopreen die in de rioolbuis wordt opgeblazen zodat er niets in of uit de rioolbuis kan ontsnappen.

Ontstoppen van riolering

Is er toch een verstopping van het riool of de afvoer ontstaan tijdens een verbouwing in uw woning? Dan is het waarschijnlijk dat het om een hardnekkige verstopping gaat die helaas niet alleen uit toiletpapier bestaat. Om een verstopping van het riool met bijvoorbeeld stukken gipsplaat of tegels te ontstoppen, bent u groter geschut nodig dan een (chemisch) ontstoppingsmiddel. Een chemisch ontstoppingsmiddel is voornamelijk geschikt om bijvoorbeeld een verstopte gootsteen te ontstoppen. Het ontstoppingsmiddel zorgt er in dat geval voor dat vet en etensresten van de afvoerbuizen worden losgeweekt en weer in het riool verdwijnen. Tegels of gipsplaten lossen niet zomaar op, ook niet in een chemisch ontstoppingsmiddel. Kies daarom voor een trekveer of rioolreinigingsslang om het riool te ontstoppen.

Trekveer

Een trekveer is niets meer dan een lange slang met aan het uiteinde een veer. De veer zorgt ervoor dat u al het vuil in de rioolbuizen lostrekt van de wanden. Een trekveer is uitermate handig voor de afvoer van uw douche, aangezien hier vaak haren in blijven zitten. Indien een trekveer die u bij de bouwmarkt haalt niet voldoende is om de verstopping uit het riool te verwijderen, kunt u het beste contact opnemen met een ontstoppingsbedrijf. Het ontstoppingsbedrijf heeft geavanceerde trekveren waarmee zij meer troep uit de buizen kunnen verwijderen.

Rioolreinigingsslang

Een van de meest effectieve middelen om het riool van binnenuit te reinigingen is met behulp van een rioolreinigingsslang. Deze slang wordt aangesloten op een hogedrukspuit en spuit op vier plekken water onder hoge druk het riool in. Eén straal spuit naar voren en drukt als het ware het vuil steeds verder het riool in. De andere drie stralen spuiten naar achter waardoor de rioolreinigingsslang als het ware steeds verder het riool in getrokken wordt. Pas wel op dat u de slang ver genoeg in het riool inbrengt voor u de hogedrukspuit aanzet, anders kan het nog wel eens een natte boel worden! Rioolreinigingsslangen kunt u bij de bouwmarkt kopen in verschillende lengtes.

Bel een ontstoppingsbedrijf

Lukt het u niet om met bovenstaande middelen de verstopping te verhelpen? Dan bent u genoodzaakt contact op te nemen met een professional. Het kan zijn dat er dusdanig veel troep van de verbouwing in het riool terecht is gekomen, dat ook de professional het met het gewone gereedschap niet kan verwijderen. In dat geval gebruikt de loodgieter speciale camera-apparatuur om de exacte locatie van de verstopping te achterhalen. Vervolgens kan de loodgieter heel gericht alleen dat stuk van het riool openhalen waar de verstopping zich bevindt en met de hand de rioolbuizen reinigen.

Maak direct een afspraak met een ontstoppingsbedrijf bij u in de buurt via 0800 – 2400 000.