loodgieters.nl

Boiler of geiser installeren

geiser of boiler

Om ervoor te zorgen dat u altijd warm water tot uw beschikking hebt, bent u een boiler of een geiser nodig in uw woning. Wilt u de boiler of geiser vervangen en twijfelt u van welke van de twee u een nieuw exemplaar aanschaft? In deze blog leggen wij het verschil uit tussen een boiler en een geiser en zetten wij de voor- en nadelen van beide apparaten voor u op een rij. Zo kunt u een goed overwogen keuze maken welke van de twee in uw situatie het meest geschikt is.

Verschillen tussen boiler en geiser

Tegenwoordig worden alle nieuwbouwhuizen voorzien van een (elektrische) boiler. Er zijn echter nog veel woningen met een geiser en u kunt ervoor kiezen om opnieuw een geiser in uw woning te plaatsen op het moment dat de oude aan vervanging toe is. Zowel een boiler als geiser zorgen ervoor dat er warm water uit de kraan loopt wanneer u deze opendraait. Het grootste verschil tussen de twee apparaten zit hem voornamelijk in de werking. Een geiser wordt ook wel een doorstroomwaterverwarmer genoemd. Het water wordt verwarmd terwijl het door de geiser heen stroomt. Dit is bij een boiler niet het geval. Een boiler verwarmd een bepaalde hoeveelheid water, afhankelijk van de grootte van de boiler, en zorgt er vervolgens voor dat het water die temperatuur continu behoudt. Dit is de reden waarom een boiler ook wel een voorraadtoestel genoemd wordt.

geiser kraan warm water

Voor- en nadelen geiser

Op het moment dat u de warmwaterkraan opendraait, gaat een geiser voor u aan het werk. Het water stroomt door de geiser en wordt verwarmd. Het duurt hierdoor even voordat er warm water uit uw kraan komt. Aan de ene kant kunt u dit zien als een nadeel, maar er zit ook een voordeel aan deze manier van verwarmen. Een geiser warmt het water alleen op wanneer u dit ook daadwerkelijk nodig heeft. Op de andere momenten staat de geiser als het ware ‘uit’. Een geiser heeft hierdoor een lager verbruik dan een boiler. Met een geiser heeft u altijd toegang tot warm water. Zolang u de warmwaterkraan heeft openstaan, wordt er water verwarmd door de geiser. Een ander voordeel van een geiser ten opzichte van een boiler is dat de geiser goedkoper is in aanschaf.

Voor- en nadelen boiler

Een boiler heeft altijd een hoeveelheid heet water op voorraad. Zodra u de warmwaterkraan opendraait, komt er direct heet water uit de kraan. Deze voorraad is echter niet oneindig. Hoeveel heet water er uit uw kraan komt, is afhankelijk van de inhoud van uw boiler. Het is dan ook erg belangrijk dat u bij de aanschaf van een boiler nagaat hoeveel warm water u achtereenvolgens gebruikt. In deze blog krijgt u hulp bij het kiezen van een geschikte boiler voor uw situatie. Wanneer u al het warme water uit de boiler heeft verbruikt, heeft de boiler even tijd nodig om nieuw water op te warmen. Een boiler geeft ten opzichte van een geiser meer warm water per minuut doordat het water al is verwarmd. Daarnaast kunt u met een boiler zonder problemen op meerdere plekken in de woning heet water aftappen op hetzelfde moment. Een geiser kan hier moeite mee hebben doordat deze dan minder water kan opwarmen dan er op dat moment verbruikt wordt.

Schakel de hulp in van onze cv-monteurs

Heeft u na het lezen van dit artikel een keuze gemaakt en een nieuwe boiler of geiser aangeschaft? Dan is de volgende stap het aansluiten van dit apparaat in uw woning. U kunt hiervoor het beste de hulp inschakelen van een cv-monteur. De cv-monteur komt graag bij u langs om de geiser of boiler aan te sluiten zodat u binnen een mum van tijd weer de beschikking heeft over warm water. Ook kunt u onze cv-monteurs vragen om advies indien u er niet helemaal uitkomt welke van de twee apparaten het beste is voor uw situatie. U kunt een afspraak maken door te bellen naar 085 – 0026314. Neem ook vooral contact met ons op in het geval van cv-problemen. Onze cv-monteurs gaan op zoek naar de oorzaak en zullen het probleem snel voor u verhelpen.

geiser warm water cv-monteur