loodgieters.nl

Aanschaf en installatie nieuwe boiler

Aanschaf en installatie nieuwe boiler

Wilt u op ieder moment toegang hebben tot warm water? Dan is een boiler iets voor u. Een boiler geeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een warmwatergeiser, direct warm tot heet water. Hierdoor kunt u direct onder de douche stappen of ’s avonds snel een pan (bijna) kokend water op het fornuis zetten. Er zijn verschillende soorten boilers en wij adviseren u om de boiler te laten installeren door een loodgieter of cv-monteur. Zo weet u zeker dat de boiler goed is aangesloten.

Waar let u op bij de aanschaf van een boiler?

boilers badkamer ligbadBij het aanschaffen van een boiler is het erg belangrijk dat u goed bij uzelf nagaat wat u van de boiler verwacht en voor welke doeleinden u hem wil gebruiken. Een aantal specificaties die van belang zijn bij het kopen van een boiler zijn bijvoorbeeld formaat, temperatuur en vermogen. Hoeveel liter warm water gebruikt u in één keer? Als u al het water uit de boiler heeft verbruikt, duurt het namelijk altijd even voordat het water weer op temperatuur is. Er zijn boilers van slechts 5 liter, maar u kunt ook een boiler kopen van maar liefst 400 liter. Even voor de beeldvorming: voor het vullen van een bad heeft u gemiddeld 114 liter warm water nodig en tijdens een gewone douche verbruikt u al snel 8,7 liter water per minuut. De boilers kunnen daarnaast verschillen qua temperatuur. De ene boiler verwarmt het water tot een temperatuur van 35 graden Celsius terwijl de andere boiler zorgt voor heet water van wel 90 graden. Vraagt u zich dan ook af waar in uw woning u de boiler wilt installeren en voor welk doel. Gebruikt u de boiler voor de wasbak in de badkamer? Dan heeft u aan een boiler met een lagere temperatuur genoeg. Terwijl u in de keuken waarschijnlijk voor een veel hogere temperatuur gaat, zodat u snel heet water heeft om mee te koken. Een laatste belangrijk punt waar wij u nog even op willen wijzen is het vermogen van de boiler. Hoe groter het vermogen van de boiler, hoe meer warmte deze opwekt. Houdt er wel rekening mee dat een boiler met een groot vermogen ook meer energie verbruikt.

Soorten boilers

Er zijn verschillende soorten boilers. Zo kunt u gaan voor een close-in-keukenboiler, een staande boiler of doorstromer. Wij leggen u in het kort uit wat deze verschillende boilers doen:

  • Close-in-keukenboiler: keukenboilers hebben over het algemeen een kleinere inhoud, denk hierbij aan 5, 10 of 15 liter. Dit zorgt ervoor dat u ze gemakkelijk in een keukenkastje kan plaatsen. Zo heeft u altijd direct warm water in de keuken en hoeft u niet iedere keer de cv-ketel in te schakelen. Wist u dat het gebruik van een close-in-keukenboiler per jaar 4500 starts van de cv-ketel voorkomt? Het gebruik van een close-in-keukenboiler zorgt er indirect voor dat uw cv-ketel langer meegaat.
  • Doorstromer: bij een doorstromer loopt het water door de boiler heen via een hete spiraal. Hierdoor wordt het water verwarmd. Een doorstromer heeft een maximum temperatuur van ongeveer 60 graden Celsius.
  • Staande boiler: een staande boiler kan een grote hoeveelheid warm water in één keer leveren. Erg handig voor bijvoorbeeld de badkamer indien u een ligbad heeft. Zo heeft u direct voldoende water om het bad te vullen. Staande boilers hebben een inhoud van soms wel 300 tot 400 liter.

Boiler installeren

installeren boilersZoals wij al eerder in dit artikel aangaven, is het verstandig om de boiler door een erkende loodgieter te laten installeren. Neem bijvoorbeeld contact op met onze loodgieters of cv-monteurs van Loodgieters.nl. Bel naar 085 – 0026314 en maak direct een afspraak. U kunt ook altijd advies vragen aan de cv-monteurs welke boiler u het beste kunt aanschaffen of kijk voor meer informatie over boilers op de website van deze boilerspecialist.