Bevroren waterleidingen: voorkomen is beter dan genezen
Het is hartje winter, u draait de kraan open in de keuken en verwacht een stortvloed aan water in uw gootsteen. Maar helaas, niets van dat alles! De kans is groot dat de waterleidingen in uw huis door de vorst bevroren zijn. Ook is het mogelijk dat uw verwarmingsbuizen bevriezen waardoor u het niet meer warm kunt krijgen in huis. Dat is natuurlijk erg vervelend als de temperatuur buiten onder nul ligt. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om bevroren waterleidingen te voorkomen en op te lossen. Maar eerst beantwoorden wij voor u de vraag hoe een bevroren waterleiding kan ontstaan.
Oorzaak bevroren waterleiding
De belangrijkste oorzaak van bevroren waterleidingen is tocht. Veel waterleidingen bevinden zich in de kelder of dichtbij de buitenmuren van een huis. Op deze plaatsen in het huis zijn vaak naden en kieren te vinden waardoor de koude buitenlucht makkelijk naar binnen kan. Als het vriest, koelt ook de ruimte met daarin de waterleidingen af tot onder het vriespunt. Dit zorgt ervoor dat het water in de leidingen bevriest. Als water bevriest, zet het uit. Daardoor ontstaan er scheuren in de waterleidingen. Zodra de temperatuur stijgt en het water ontdooit kan dit voor behoorlijke waterschade zorgen. Voorkomen van een bevroren waterleiding is dan ook beter dan genezen.
Voorkomen van bevroren waterleidingen
U kunt zelf een aantal maatregelen treffen om te voorkomen dat de waterleidingen bevriezen. Allereerst is het van belang om de ruimtes rondom de hoofdkraan, watermeter en waterleidingen goed te isoleren zodat de koude buitenlucht de leidingen niet kan bereiken. U kunt het beste waterleidingen die u in de winter niet gebruikt, zoals in uw tuin, leeg laten lopen en afsluiten. Op die manier kunt u schade aan deze waterleidingen voorkomen. Check eens in de zoveel tijd hoe de waterleidingen eraan toe zijn. Ziet u ergens een scheur of een breuk? Schakel dan de hoofdkraan uit en bel een loodgieter.
Gebruik de warmte in uw huis om bevriezing tegen te gaan
Zorg ervoor dat u uw verwarming in de winter altijd op 14 graden of warmer heeft staan, ook in vertrekken in uw huis die u niet of nauwelijks gebruikt. Door de temperatuur in de ruimtes op pijl te houden, zullen uw waterleidingen minder snel bevriezen. Er is daarnaast de mogelijkheid om verwarmingslint, ook wel thermolint genoemd, om uw waterleidingen te wikkelen. Dit lint, omvangen door isolatiemateriaal, voorkomt dat de leidingen worden blootgesteld aan de vrieskou. Het gebruik van thermolint kan voornamelijk van pas komen op plaatsen in uw huis waar het snel afkoelt in de winter en kan gezien worden als een extra bescherming van uw leidingen.
Bevroren leidingen? Volg dit stappenplan!
- Draai bij een bevroren waterleiding direct de hoofdkraan dicht.
- Check of de buren wel water hebben. Als ook zij geen water hebben, is er sprake van een groter probleem. Schakel in zo’n situatie direct een loodgieter in. Hebben de buren wel water? Ga dan verder met stap drie.
- Controleer alle (bevroren) waterleidingen op scheuren.
- Indien de scheur in de waterleiding zich dichtbij een elektrisch apparaat of een elektrische aansluiting bevindt, sluit dan ook de elektriciteit af om kortsluiting te voorkomen.
- Zet alle kranen open in huis, zodat eventuele opgebouwde druk in de leidingen kan ontsnappen.
- Ontdooi de waterleidingen. Dit kunt u doen door de verwarming aan te zetten in de betreffende ruimte; een deur naar een ander vertrek open te zetten waardoor de warmte zich kan verspreiden; een doek met warm water om de waterleidingen wikkelen; in het geval dat ook de verwarming niet warm wordt, kunt u een föhn of straalkachel gebruiken om de leidingen te verwarmen.
- Sluit vervolgens alle kranen in huis en open daarna de hoofdkraan.
- Controleer alle waterleidingen in huis om een eventuele lekkage op te sporen.
Heeft u lekkage? Draai dan de hoofdkraan weer dicht en bel een loodgieter via 0800 – 2400 000. In sommige gevallen wordt de waterschade die ontstaat door een lekkage vergoed door de verzekeraar. Neem daarom altijd even contact op met uw (woon)verzekering. Heeft u geen lekkage? Dan heeft u geluk en is het probleem verholpen. Probeer alleen wel de volgende keer een bevroren waterleiding te voorkomen aan de hand van de hiervoor genoemde tips.