loodgieters.nl

Check uw centrale verwarming

centrale verwarming radiator

De zomer is nu niet de tijd dat in iedere woning de centrale verwarming volop aanstaat. De meeste woningen worden vanzelf verwarmd door de zon en in veel gevallen is dit voor veel woningeigenaren zelfs te warm. Maar laat de zomer nu bij uitstek de juiste periode zijn om een algehele check van uw centrale verwarming uit te voeren. Wij vertellen u waar u bij de controle op kunt letten en voor welke klussen u hulp in kunt schakelen.

Centrale verwarming ontluchten

Een van de belangrijkste stappen in het onderhouden van de centrale verwarming is het ontluchten ervan. Op het moment dat er lucht in de radiatoren zit, kan de centrale verwarming veel lawaai maken tijdens het verwarmen van uw woning. Daarnaast geldt: waar lucht zit, zit geen water. Hier kan dus ook geen warmte afgegeven worden. Lucht in de leidingen kan ontstaan door het verkeerd bijvullen van de ketel. Om ervoor te zorgen dat het lucht de radiatoren verlaat, moet u ze ontluchten. Wij leggen u in een kort stappenplan uit hoe u de centrale verwarming kan ontluchten:

Stap 1. Cv-ketel aanzetten
Draai alle radiatoren in uw woning helemaal open en laat de cv-ketel gedurende 10 minuten goed warm worden. Door de warmte verzamelt al het lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Zet na de tien minuten de thermostaat zo laag mogelijk zodat de cv stopt met verwarmen. Heeft u een cv-ketel zonder display? Trek dan ook de stekker uit de ketel. Wacht vervolgens nog 10 minuten.

Stap 2. Radiatoren ontluchten
Klaar om de radiatoren te ontluchten? Bescherm de vloer dan goed tegen eventueel water dat tijdens het ontluchten uit de radiator kan ontsnappen. Begin met de radiatoren beneden in uw woning en werk naar boven. Radiatoren ontluchten doet u met een speciale sleutel. Draai het ontluchtingsventiel open, deze bevindt zich aan de zijkant van uw radiator. Houd een doekje bij de hand en draai het ventiel weer dicht zodra er water uit komt. Al het water is nu uit de radiator ontsnapt. U kunt deze stappen herhalen bij alle andere radiatoren in uw woning.

Stap 3. Expansievat ontluchten
Alle leidingen gehad? Vergeet dan ook zeker het expansievat niet. Het expansievat is een groot (rood) vat naast de cv-ketel. Ook in het expansievat kan lucht zitten. Het ontluchten van het vat doet u op dezelfde manier als het ontluchten van de radiatoren.

Controle door cv-monteur

centrale verwarming gereedschap

U kunt de cv-ketel en de leidingen laten controleren door een gecertificeerde cv-monteur. De cv-monteur voert een check uit van de cv-ketel waarbij alle onderdelen worden schoongemaakt en gecontroleerd. Indien nodig zal de cv-monteur direct defecte onderdelen voor u vervangen. Op die manier kunt u straks in de winter weer volop gebruik maken van uw cv-ketel. Daarnaast is het van belang dat alle leidingen in goede staat zijn. Een klein scheurtje in de leiding kan al een grote lekkage als gevolg hebben. Door ieder jaar de leidingen grondig te laten controleren, worden eventuele defecten op tijd geconstateerd. Soms kan de cv-monteur de leiding nog repareren. In het geval dat er echt een scheur dreigt te ontstaan, is het beter om een stuk van de leiding te vervangen. Ook dit kan de cv-monteur voor u uitvoeren.

Maak een afspraak!

Wil u de cv-check uitlaten voeren door een professional? Maak dan een afspraak met één van onze cv-monteurs. Bel 0800-2400 000 en kom in contact met een cv-monteur bij u in de buurt. Onze cv-monteurs kunnen u ook helpen bij een ketelstoring, lekkage of het aanleggen van bijvoorbeeld vloerverwarming. Ook hiervoor kunt u een afspraak maken via ons landelijke telefoonnummer of het contactformulier. Onze medewerkers bespreken graag uw wensen met u en komen met een passende oplossing.