Lucht in de radiator herkennen en oplossen
De cv-ketel is de warmtebron van uw huis. Als er dan problemen zijn met de cv-ketel kan het zijn dat de radiatoren niet meer warm worden of dat u onder een koude douche stapt. Daar zit u natuurlijk niet op te wachten. Zeker niet tijdens de koude en donkere dagen. Gelukkig zijn er veel maatregelen die u zelf kunt nemen om de problemen met uw cv-ketel op te lossen. U moet alleen net even weten hoe u specifieke problemen kunt herkennen en oplossen, zoals bijvoorbeeld lucht in de radiator. Vertrouwt u het toch niet en heeft u liever dat een vakman naar de problemen met uw cv-ketel kijkt? Neem dan vooral contact op met onze loodgieterscentrale. Vind met onze hulp een loodgieter bij u in de buurt.
Zit er lucht in de radiator?
Een veelvoorkomend probleem dat de meesten vast wel herkennen is lucht in de radiator. Hoe kunt u dit probleem herkennen? Het is vast wel eens voorgekomen dat u op de bank zat en een tikkend geluid hoorde of er ‘s nachts zelfs van wakker werd. Kwam dit tikkende geluid uit de radiator of hoorde u andere vreemde geluiden vanuit de verwarming komen? Die geluiden worden waarschijnlijk veroorzaakt door luchtbellen in de radiator. Dit probleem wordt dus gemakkelijk geconstateerd, maar kan het ook gemakkelijk worden opgelost?
Het ontluchten van uw radiator
Als u een beetje handig bent, is het ontluchten van de radiatoren in uw huis niet zo heel moeilijk. Controleer altijd eerst even of de druk van de ketel wel optimaal is. Dit kunt u zien op het display of de manometer van uw cv-ketel. De druk van de ketel hoort altijd tussen de 1,8 en 2,1 bar te zitten. Geeft de meter een lager getal aan, dan is de kans groot dat u eerst de cv-ketel moet bijvullen. Hoe u dat doet, vindt u hier.
Heeft de ketel wel de juiste druk? Dan kunt u verder met stap 1.
Stappenplan
- Zet eerst de thermostaat laag en draai dan de kranen op de radiatoren die u wilt ontluchten dicht. Nu kunt u de stekker van uw cv-ketel uit het stopcontact halen. U moet er natuurlijk zeker van zijn dat u zich niet brandt tijdens het ontluchten van de verwarming. Wacht daarom altijd een kwartier voordat u verder gaat met de volgende stap! Dan is de verwarming namelijk afgekoeld.
- Een verwarming ontlucht u altijd met behulp van een ontluchtingssleutel. Steek deze in het ontluchtingsventiel op de radiator. Het is aan te raden om een doek bij de hand te hebben om water, dat eventueel uit de radiator loopt, op te vangen. Draai nu de ontluchtingssleutel een halve slag tegen de klok in. Komt er troebel of vies water uit de radiator? Dat geeft niet. Als het sissen is gestopt, sluit u snel het ventiel.
- Volg stap 1 en 2 bij alle radiatoren. Werk van beneden naar boven. Zijn alle ventielen goed gesloten, dan kunt u de kranen van de radiatoren weer opendraaien.
- Controleer na 10 minuten altijd even of de ketel weer de juiste druk aangeeft.
Kortom, het is dus gemakkelijk om lucht in de radiator vast te stellen en het is in slechts vier stappen op te lossen.
Is de druk van uw ketel vaak laag en helpt het bijvullen van de cv-ketel niet? Dan bevindt er zich misschien een lekkage in het leidingwerk. Schakel dan meteen een vakman in. Die kan al binnen 30 minuten bij u op de stoep staan.