loodgieters.nl

Problemen met de centrale verwarming? Zo lost u het op!

problemen met de centrale verwarming

Wordt uw woning niet goed warm? Of heeft u geen warm water? Dan heeft u waarschijnlijk problemen met de centrale verwarming. Dit is erg vervelend, vooral in de winter. U wilt natuurlijk met een behaaglijk warm gevoel thuis zitten. Een cv-storing gooit dan roet in het eten. Wanneer de cv-ketel niet goed werkt, merkt u dit snel. Bijvoorbeeld door een tikkend geluid van de leidingen of doordat bepaalde kamers van het huis niet warm worden. In veel van deze gevallen hoeft u niet direct een monteur in te schakelen. Heeft u problemen met de centrale verwarming? Zo lost u het op!

Voorkomende problemen met de centrale verwarming

Verschillende problemen kunnen zich voordoen met de centrale verwarming. Bijvoorbeeld tikkende leidingen wanneer u de verwarming aanzet dat wordt veroorzaakt door lucht in de leidingen. Ook zit er vaak lucht in de radiator wanneer de verwarming niet of nauwelijks warm wordt. Hierdoor wordt warmte naar boven geduwd en blijft de onderste helft koud.

Wil het water niet warm worden en heeft u een onverwarmd huis? Dan is er waarschijnlijk te weinig druk in de cv-ketel waardoor er geen warm water naar de douche, gootsteen en radiatoren gepompt wordt. Heeft u wel een verwarmd huis, maar koud water in de keuken of douche? Het is dan slim om te checken of andere kranen wel warm water hebben. Wanneer daar wel warm water uitstroomt, is er waarschijnlijk iets mis met de leidingen. Wanneer er nergens warm water stroomt, is er iets mis met de cv-ketel. Waarschijnlijk is de druk van de cv-ketel te laag. problemen met de centrale verwarming

Controleer de cv-ketel

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de oorzaak van het cv-probleem gemakkelijk te achterhalen. Voor u de cv-ketel zelf controleert, zijn er een aantal dingen die u eerst kunt doen: de batterijen van de thermostaat checken, kijken of de thermostaatknoppen van de radiatoren open zijn, checken of de zekeringen en stoppen nog intact zijn en kijken of er ergens lekkende waterkranen zijn. Wanneer u dit heeft gedaan, kunt u de cv-ketel zelf controleren op problemen. De volgende punten zijn hierbij van belang: controleer of de gaskraan open staat, of de stekker in het stopcontact zit, of de waakvlam brandt, of er een storing wordt gemeld op het display en of de waterdruk hoog genoeg is (tussen 1.5 en 2 bar).

Zo lost u het op

Heeft u nu nog steeds geen oorzaak gevonden? Het kan helpen om de cv-ketel te resetten. Dit kan door middel van de resetknop, die vaak wordt aangegeven met een R of een sterretje. In sommige gevallen hebben cv-ketels geen resetknop. U kunt dan de cv-ketel resetten door de stekker 30 seconden uit het stopcontact te halen.

Bij een probleem met lucht in de radiatoren moeten de radiatoren ontlucht worden. Dit kan met behulp van een doekje, dweil en een ontluchtingssleutel, die u in een bouwmarkt kunt kopen. Zorg dat u de thermostaat uitzet en de cv-ketel eerst uitschakelt voor u begint. Het is slim om te beginnen met ontluchten bij de radiator op het laagste punt in uw huis en zo naar boven te werken. Een tip is om de radiatoren regelmatig te ontluchten. Hiermee kunt u problemen met de centrale verwarming voorkomen.

Is er te weinig druk in de cv-ketel? Staat de drukmeter beneden de 1.5 bar? Dan moet de cv-ketel bijgevuld worden. Gebruik hiervoor een emmer, doek, slang en waterpomptang. Zorg dat de thermostaat eerst lager wordt gezet en wacht vervolgens een kwartier tot de cv-ketel is afgekoeld. Sluit de slang aan op de dichtstbijzijnde waterkraan en laat deze volstromen met water. Sluit de slang aan op de vulkraan van de cv-ketel en draai de waterkraan open. Draai vervolgens de vulkraan open en wacht tot de drukmeter tussen de 1.5 en 2 bar staat. Draai vervolgens eerst de vulkraan dicht en daarna de waterkraan. U kunt dan de slang loskoppelen en de cv-ketel is bijgevuld.problemen met de centrale verwarming

Schakel een cv-monteur in

Heeft u hardnekkige problemen of komt u er zelf niet uit? U kunt dan het beste hulp inschakelen van een cv-monteur. De cv-monteurs van loodgieters.nl staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u klaar bij noodgevallen aan de centrale verwarming. Bel ons gratis servicenummer 085 – 0026314, voer uw postcode in en kom direct in contact met een erkend loodgieter bij u in de buurt. Onze cv-monteurs zijn bereikbaar voor onder andere de volgende cv problemen: geen warm water, de centrale verwarming wil niet warm worden, lekkage in de radiatoren, leidingen of thermostaatknop en ketelstoringen.