loodgieters.nl

Een verstopt toilet oplossen en voorkomen

toilet verstopt

Toilet verstopt, wat nu?

Als het  water vanuit het toilet niet meer weg loopt, komt het langzaam hoger te staan. Herkent u dit probleem? Dan is waarschijnlijk uw toilet verstopt. Erg vervelend, zeker als u er al een tijdje mee zit. In het ergste geval komt het water zo hoog te staan dat het toilet zal overstromen en daar zit u natuurlijk al helemaal niet op te wachten. Naast dat een verstopt toilet geen fijn aanzicht is, is het ook nog eens onhygiënisch en het kan zelfs gevaarlijk zijn voor uw riolering als u lang wacht met ontstoppen. Als u het toilet doorspoelt terwijl het verstopt is, kan dat namelijk schade aan uw riolering aanrichten. Te veel schade kan ervoor zorgen dat de gehele riolering moet worden vervangen! Daarom is het verstandig om de verstopping in het toilet zo snel mogelijk op te lossen.

Zo lost u zelf de verstopping op

De meeste afvoerverstoppingen zoals een gootsteenverstopping zijn vaak goed op te lossen door een vloeibaar ontstoppingsmiddel te gebruiken. Bij een verstopping in het toilet komt er toch vaak iets meer bij kijken. Als u tot de ontdekking bent gekomen dat uw toilet verstopt is, doet u er goed aan het toilet meteen te ontstoppen. Hoe vaker u doorspoelt, hoe hoger het water komt te staan en dan is er kans op overstroming.

Het wondermiddel bij een verstopt toilet is afwasmiddel. Een klein scheutje in de toiletpot is al genoeg. Daarna dient u een halve emmer (of meer) heet kraanwater in de toiletpot te gieten vanaf ongeveer een meter hoog. Aangezien u vanaf deze hoogte het water in het toilet giet, kan het gewicht van het water ervoor zorgen dat de verstopping verdwijnt zonder dat u daarbij een plopper hoeft te gebruiken. Te heet water kan echter zorgen voor barsten in het toilet, dus kokend water is niet nodig. Als de combinatie van afwasmiddel met warm water niet voldoende is om de verstopping te laten verdwijnen, kunt u de plopper erbij halen om de verstopping uit de afvoer te halen.

Heeft u er toch liever een professional bij? Dan kunt u direct een afspraak maken met een 24 uur spoed loodgieter bij u in de buurt! Bel ons gratis landelijke servicenummer 085 – 0026314, voer uw postcode in en krijg direct een erkend loodgieter bij u in de buurt aan de lijn om een afspraak te maken.

Voorkomen beter dan genezen

Een verstopt toilet is dus zeker niet onoplosbaar. Vooral met de hulp van onze vakmannen kunt u in een mum van tijd weer gebruik maken van uw toilet. Toch wilt u een verstopping in het toilet liever voorkomen. Spoel daarom geen dingen door het toilet die eigenlijk in de prullenbak horen, zoals etensresten en maandverband. Dat voorkomt dat het water niet meer goed weg kan spoelen en het is ook veel beter voor de leidingen.